Regimul alimentar pentru pancreatita presupune o grija permanenta de a nu consuma grasimi si zahar. Se vor evita excesele alimentare si mesele copioase. Se poate tine regimul indicat in bolile de ficat. Se va prefera un regim cu predominanta lacto-vegetarian. Nu consumati alcool sub nici o forma!
Iata mai jos o lista de alimente nerecomandate in regimul alimentar pentru tratamentul in caz de pancreatita: carnea grasa, produsele din carne de porc si derivatele acestuia, pestele gras si afumat, margarina, ciupercile, afumaturile, mezelurile, alimentele prea condimentate, alimentele prajite, conservele, aluatul de patiserie, placintele, ciocolata, muraturile, maioneza, icrele, ceaiul tare, cafeaua, cacaua, frisca, cremele din prajituri, alimentele prea dulci sau prea sarate.
Regimul alimentar pentru tratamentul pancreatitei va permite sa mancati produse lactate, carne de vita si de peste fara grasime, albus de ou, ulei de masline. Acestea contin albumine si substantele lipotrope (care degradeaza grasimile) cu rol important in refacerea structurii pancresului, ficatului si tesuturilor. Mancati supe de legume, branza de vaci proaspata, compot, iaurt, fulgi de ovaz cu lapte, piure de cartofi, supe creme de legume, paine de secara, peste cu legume.
Mancati de cinci-sase ori pe zi in portii mici. Trebuie sa mestecati alimentele cat mai incet, fara sa va grabiti. Daca mancati prea repede si mult veti determina o secretie fortata de suc pancreatic care va agrava inflamatia. Este obligatoriu sa respectati acest principiu alimentar chiar si cand incepeti sa va simtiti bine.
De aici puteti descarca un meniu recomandat in afectiunile pancreasului: Dieta pancreas