Pentru a stabili diagnosticul de cancer de pancreas este necesar un examen anatomopatologic, (la microscop) al formațiunii. Fără un diagnostic de certitudine, nu se poate administra tratament specific pentru cancerul de pancreas. Acesta poate fi stabilit – fie după intervenția chirurgicală, prin exemnul anatomopatologic al tumorii excizate, dacă tumora este descoperită într-un stadiu operabil, fie prin examenul anatomopatologic al unui mic fragment din tumoră, obținut prin biopsie. Biopsia în cazul tumorilor pancreatice se efectuează cel mai adesea sub ghidaj ecoendoscopic.
Ce este ecoendoscopia? Ecoendoscopia este un tip de investigție ce combină două tehnici – endoscopia digestivă și ultrasonografia (ecografia). Ecoendoscopia are multiple indicații, inclusiv evaluarea tumorilor pancreatice. Ecoendoscopul este tubular, flexibil, subțire și are încorporate – atât o camera video, cât și o minisondă de ultrasonografie. Pentru evaluarea pancreasului metoda constă în introducerea ecoendoscopului prin cavitatea bucală, esofag, către stomac și duoden și din aceste zone, vizualizarea pancreasului prin ultrasonografie. Prin ecoendoscopie se pot, printre altele – localiza și măsura tumorile de la nivelul pancreasului, evalua afectarea vaselor, ganglionilor si altor organe din jur și așa cum am menționat, se pot obține biopsii de la nivelul tumorilor pancreatice. Prelevarea de biopsii se face prin intermediul unor ace speciale. Această manevra nu crește riscul de răspândire a celulelor tumorale în organism.Veți fi investigat sub sedare, veti fi adormit, astfel că disconfortul în timpul manevrei este minim – cei mai mulți pacienți nu iși amintesc nimic când se trezesc. Sedativul vă va fi administrat pe cale intravenoasă. După procedură puteți resimți un oarecare disconfort la nivelul gâtului, sau balonare ca urmare a insuflării de aer în timpul manevrei. Complicațiile în urma acestei intervenții sunt rare – ele pot fi legate de sedare – reactii alergice la sedativ, aspirația de conținut gastric în plămâni, complicații ale unor afecțiuni cardiace sau pulmonare preexistente – trebuie menționat aici că, de cele mai multe ori, pe întreg parcursule examinării, în sală se află și un medic specialist în Anestezie Generală și Terapie Intensivă, diminuând cu atât mai mult ricurile unor astfel de incidente. Mai pot apărea, de asemenea foarte rar, complicații ce țin de metoda în sine, după prelevarea de biopsii – pancreatita acută, de obicei ușoară, infecții, sângerare în urma biopsiei – minimă și care cel mai adesea se oprește spontan, fără a fi nevoie de alte intervenții sau, cea mai de temut dar și cea mai puțin probabilă – perforația. După procedură vă puteți alimenta normal și puteți fi externat, dacă medicul curant nu vă face alte recomandări. Timp de 24 de ore nu aveți voie să conduceți vehicule și se recomandă să fiți însoțiti deoarece, deși nu resimțiși aceasta, reflexele pot fi diminuate. Pregatirea pentru ecoendoscopie constă în repaus alimentar timp de 6 ore anterior procedurii. Dacă luați medicamente de ”subțiere a sângelui” – antiagregante sau anticoagulante (Aspenter, Plavix, Ticagrelor, Sintrom, Trombostop, Pradaxa, Eliquis, etc) – este obligatoriu să consultați medicul cardiolog cu o saptămâna anterior procedurii, pentru eventuala modificare a schemei terpeutice. De asemenea, dacă suferiți de diabet zaharat, schema terapeutică va fi modificată de medicul curant. Comunicați acestuia toate medicamentele pe care le luați anterior procedurii și toate patologiile de care știți că suferiți.
Tratamentul sistemic în cancerul de pancreas a evoluat mult în ultimii ani – în prezent se încearcă aplicarea principiilor medicinei personalizate, conform cărora – pentru fiecare pacient, tumora se caracterizează prin mutații genetice și modificari moleculare specifice, astfel că tipul de tratament trebuie ales în funcție de aceastea. Deocamdată determinarea acestor modificari și accesul la astfel de molecule poate fi asigurat mai ales prin înrolarea in studii clinice – presupunând investigații de ultimă generație.
Autori: Dr Ștefania Bunduc și Prof. Dr. Cristian Gheroghe